My kitchen stories

Alleen reizen

Alleen reizen

Vier jaar geleden bereidde ik me rond deze tijd voor op een reis naar Nicaragua, Costa Rica en Panama. In mijn eentje, met backpack. (Vier jaar alweer, wow, wat gaat de tijd snel!) In die drie maanden midden Amerika kwamen alle clichés voorbij. Ik leerde er zo ontzettend veel over mezelf. Ik herinner mezelf nog vaak aan toen. Als ik iets moeilijk vind, of eng, of denk dat ik het niet kan. Ik weet daardoor waartoe ik in staat ben en dat is veel meer dan ik nu soms denk.

Een paar maanden geleden verscheen er al een artikel op Stop and Stare over (mijn ervaring met) alleen reizen. Vandaag wil ik delen hoe de dingen die ik er leerde, me nu nog steeds helpen. 

Alleen reizen, keiharde realiteit

Alleen op reis. Niemand had ooit van mij verwacht dat ik het zou doen. Ik had ook niet verwacht dat ik de leukste jongen op aarde zou ontmoeten – en toch even later de solo-trip maakte. Je raadt al dat de klap van alleen-zijn de eerste avond hard aan kwam. Had ik net de liefde van mijn leven ontmoet, ging ik naar de andere kant van de wereld. (Spoiler: het is allemaal goed gekomen.) Ik wist ook dat ik spijt zou krijgen als ik niet zou gaan. Hoe cliché ook, de drie maanden in Midden Amerika waren de meest zware (tja, de liefde he) en tegelijk meest geweldige die ik tot dan toe had meegemaakt.

Aan de ene kant is alleen reizen bevrijdend. Gaan en staan waar je wilt en met niemand rekening hoeven te houden. Aan de andere kant is het ook jankend op een bergtop staan omdat die ene persoon er niet is om het met je te delen. Dat laatste vertellen ze je er niet bij, op al die jaloersmakende en perfecte Instagram posts en in de mooie verhalen bij thuiskomst. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik ook daar het positieve van in kon zien: ik leerde wat het is om zo veel van iemand te houden.

alleen op reis

Een beetje Eat Pray Love

Ik geef toe, het klinkt allemaal behoorlijk Eat Pray Love. Misschien dat daarom steeds meer vrouwen alleen gaan reizen? Als ik naar mezelf kijk, ging het om iets helemaal voor mezelf willen doen. ‘Is dat dan niet gevaarlijk, als vrouw alleen?’ kreeg ik vaak te horen. Dat is het vast wel, soms. Maar ik heb me in die tijd nooit bang gevoeld. Omdat ik er voor 100% op mezelf en mijn gevoel vertrouwde. Ik maakte me geen zorgen. Echt niet. Want in je eentje zorgen maken is echt niks aan, geloof mij maar.

Dat vertrouwen op mijn gevoel is iets wat ik altijd al heb gedaan, maar nooit echt besefte dat het zo’n wezenlijk onderdeel is van wie ik ben. In midden Amerika leefde ik met de dag en elke dag opnieuw met het volledige vertrouwen in mezelf. Als ik er achteraf aan terug denk, ben ik best trots op mezelf. Als ik even niet meer wist wat ik moest doen, luisterde ik gewoon naar mijn gevoel. Nu klinkt dat heel makkelijk: ‘gewoon naar mijn gevoel luisteren’. Maar moeilijk hoeft het ook niet te zijn.
Stond ik daar: op een busstation in tweestrijd of ik het lot zou tarten en de lange busreis naar een eindbestemming zou voortzetten. Met de mogelijkheid om het eindpunt te halen, of bij een overstap vast te zitten in een dorpje met letterlijk niks. Ik werd besluiteloos. Waar zou ik nou goed aan doen? Toen herinnerde ik mezelf aan hoe ik mijn beslissingen tot dan toe had genomen. Ik sloot mijn ogen, haalde diep adem en daar was het antwoord: hier wil ik niet overnachten, ik waag de gok. En het pakte goed uit.

alleen reizen 4

Angst voor alleen zijn

Een reden voor veel mensen om niet alleen te gaan reizen, is de angst voor het alleen zijn. Dat alleen zijn is echt zo gek nog niet. Wanneer is iemand nog echt alleen? In restaurants worden degenen die alleen zijn vergezeld door hun telefoon (en social media). Maar echt alleen zijn, met de nadruk op ‘zijn’? Ik had op tweederde van mijn reis, na heel veel mensen ontmoet te hebben, echt even behoefte aan dat plaatje van mezelf op een verlaten strand en verder helemaal niks.
Ik kwam in Costa Rica op een plek terecht die daarvoor gemaakt leek te zijn. Alsof het zei: Inge, hier heb je je plaatje, nu mag je gaan genieten. Ik pakte mijn handdoekje, huurde en fiets en niet veel later fietste ik over een verlaten strand. Het was perfect. En onmogelijk heet, maar ik genoot. Dit was mijn reis, mijn ervaring.

alleen reizen 2

Helemaal jezelf

Ik leerde dat je veel sterker bent dan je denkt. En ik leerde mezelf en mijn grenzen heel goed kennen. Ik had er geen make-up, geen dure producten om mijn haar in toom te houden en ook helemaal geen flatterende kleding. Hier moet ik er niet aan denken om hele dagen make-uploos door het leven te gaan. Dan voel ik me zo… kaal. Maar daar voelde ik me vrij. En blijkbaar interesseerden anderen het totaal niet, want ik leerde de leukste mensen kennen. Nu vind ik het soms wel moeilijk om me aan die gedachte vast te houden. Dat ik waarschijnlijk de enige ben die er een probleem van maakt als ik een keer geen mascara en lippenstift draag. Ik moet mezelf gewoon iets vaker herinneren aan toen.

Wanneer je in je eentje iets onderneemt, is het een ervaring helemaal van jezelf. Dat kan voor anderen soms wel moeilijk zijn, heb ik gemerkt. Want je maakt als het goed is keuzes die echt helemaal van jou zijn. Dat zal niet iedereen begrijpen, maar trek daar vooral niks van aan. Het gaat om jou en jouw ervaring. Je hoeft niet meteen naar de andere kant van de wereld voor zo’n ervaring. Ga eens een keer alleen ergens eten. Of een weekendje naar je favoriete stad.

Hoe ervaar jij alleen zijn? Heb je al eens een reis in je eentje ondernomen en herken je je in mijn verhaal? Ik ben benieuwd.2 thoughts on “Alleen reizen”

  • Het klinkt alsof je een hele bijzonder drie maanden hebt gehad. Ik ben nog nooit alleen op reis geweest, maar ik word zo enthousiast door (o.a.) jouw verhaal! Mijn eerste backpack avontuur staat in maart 2017 gepland en ik kan nu al niet wachten. Het lijkt me fantastisch!

    • Het waren zeker drie hele bijzondere maanden. Wat leuk dat je gaat backpacken! Weet je al waar je naar toe gaat? Dat wordt sowieso fantastisch! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *