My kitchen stories

Appel crumble bites

Appel crumble bites

Met dit recept voor appel crumble bites kan echt iedereen een appeltaart koning of koningin worden. Als het weer kouder wordt, komt mijn liefde voor appeltaart uit het niets naar boven. En mijn behoefte aan truien, dikke sokken en onder een kleedje op de bank zitten. Dag zomer, ik mis je nu al. Maar ik verwelkom de herfst maar al te graag met heerlijke herfstgerechten zoals deze. 

De appel crumble bites zijn heel makkelijk om te maken. Zo makkelijk, dat ik bij een van mijn testrecepten na een half uurtje oventijd de bakvorm uit de oven haalde en er echt geen bites van te maken waren. Ik staarde naar een schaal appel crumble. Maar ja, wie zou daar nu over klagen? Ik at een hele week appel crumble en had een hele goede reden om nog een keer dit goddelijke spul te maken.

Dus een geluk voor jullie: na mijn gestuntel in de keuken zijn deze gebakjes helemaal foolproof. En anders: schep ijs erbij en je scoort dikke appel crumble punten 😉
De bites gaan heel goed samen met een kop thee op elk moment van de dag. Door mij persoonlijk met veel plezier getest en goedgekeurd!

appel crumble bites

Wat heb je nodig?

De bodem
100 gram havermeel (gemalen havermout)
100 gram havermout
50 gram havervlokken (of extra havermout)
100 gram gesmolten boter*
3 eetlepels kokossuiker
2 theelepels bakpoeder
¼ theelepel zout
½ theelepel kaneel

De appels
3 grote appels in kleine stukjes gesneden
1 theelepel kaneel
1 eetlepel kokossuiker
¼ theelepel nootmuskaat
1 theelepel arrowroot of maizena

appel crumble bites

Wat moet je doen?

– Verwarm de oven voor op 175 graden –
1. Zet een bakvorm van 20×20 cm (of een andere vorm van gelijke inhoud) klaar en bedek met een stuk bakpapier.
2. Snijd de appels in kleine stukjes en doe met de kaneel, suiker en nootmuskaat in een pan en laat ongeveer 10 minuten op zacht voor pruttelen tot de appels zachter zijn geworden.
3. Smelt de boter en zet apart.
4. Maal een deel van de havermout fijn in een keukenmachine tot je een meel hebt.
5. Doe de havermeel, havermout, bakpoeder, zout, kaneel en suiker in een kom en meng alles door elkaar.
6. Voeg de gesmolten boter toe en mix tot je een samenhangend geheel hebt.
7. Als het deeg nog te droog is, doe er dan een eetlepel plantaardige melk bij.
8. Verdeel de helft van het havermout mengsel over de bodem van je bakvorm en druk aan.
9. Zet de bodem 10 minuten in de oven en laat daarna 10 minuten afkoelen.

10. Als het goed is zijn nu je appels zacht geworden. Voeg een theelepel arrowroot toe en meng door de appels.
11. Schep de appels op de bodem en tot slot het overige deel havermout.
12. Zet nog eens 20 – 25 minuten in de oven.

Tip: Haal uit de oven, laat helemaal afkoelen en zet het nog minimaal een uur in de koelkast.
Zo kan het geheel nog meer opstijven en zijn je repen ook makkelijker te snijden.

appel crumble bites

Tips en aanpassingen

* Je kunt de boter ook vervangen door kokosolie. Dan sla je het apart bakken van de bodem over en bak je het gerecht in een keer in zijn geheel, in 30 minuten.
** De bites zijn ook heel lekker met ander fruit.



1 thought on “Appel crumble bites”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *