My kitchen stories

Carrot cake muffins vegan en suikervrij

Carrot cake muffins vegan en suikervrij

Carrot cake, I love it! Een carrot cake muffin, dat is zo mogelijk nog leuker! Voor mijn verjaardag maakte ik onlangs een vegan en suikervrije worteltaart, mét vegan kokosfrosting. Daar moesten ook vast en zeker heerlijke muffins van te maken zijn. Met frosting natuurlijk. Ik had gelijk: deze muffins zijn net mini carrot cakes. En suikervrij betekent in dit geval helemaal niet saai. Graag gedaan ;). 

Want ja: taart eten is leuk, maar ik zit niet altijd te wachten op de suiker die ik dan binnen krijg. Het kan niet altijd feest zijn. Maar met deze carrot cake muffins kan dat wel! Ze zijn vegan, suikervrij en ook nog eens heel erg lekker!

Genieten zonder te zondigen

Ik hoop niet dat ik nu je geliefde worteltaart van het voetstuk gooi, maar worteltaart bevat normaal gesproken ladingen olie en suiker. Er mag dan wel wortel in zitten, de taarten zijn dus helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. No worries, ik ben niet van de suikerpolitie. Wel zag ik de uitdaging. Ik wilde graag weten of ik een gezonde variant kon maken. Zonder dat het meteen zo’n ‘gezonde’ smaak krijgt, als je snapt wat ik bedoel. Daar zit niet iedereen op te wachten. Voordat je mijn recept over je schouder gooit en suiker in je mengkom schept, probeer deze muffins eens. Ik beloof je dat ze ontzettend lekker zijn. Deze muffins zijn voor iedereen die wil genieten van carrot cake, zonder te hoeven zondigen.

carrot cake muffins

Wat heb je nodig?

Voor 11 – 12 muffins

1 grote banaan
1 appel
10 grote verse dadels, geweekt
2 eetlepels gemalen lijnzaad
6 eetlepels water
3/4 cup amandelmelk
1/3 cup kokosolie, gesmolten
1 theelepel vanille extract
1,5 cup geraspte wortel (200 gram)

2 cups speltmeel
1,5 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel baking soda
3 theelepels kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gember
snuf zout

Voor de kokoscrème

1 blik kokosmelk (niet de light variant)*
Agavesiroop naar smaak (poedersuiker kan ook)

carrot cake muffins

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden.

1. Meng het gemalen lijnzaad met het water in een grote kom en laat een paar minuten staan.
2. Vet een muffinvorm in met kokosolie.
3. Zeef het meel, bakpoeder, baking soda in een andere kom en voeg de kruiden toe.
4. Doe de banaan, amandelmelk, kokosolie, vanille extract en een geraspte appel (of een appel in stukken) bij het lijnzaadmengsel en pureer met een staafmixer. (In een blender of keukenmachine kan ook.)
5. Doe de droge bij de natte ingrediënten en roer voorzichtig door met een spatel.
6. Vouw de geraspte wortel door het beslag.
7. Vul de muffinvormpjes met het beslag en bak de muffins ongeveer 25 minuten in de oven of tot er een prikker (bijna) droog uit komt.

Voor de kokoscrème

1. Laat het blik kokosmelk een nacht in de koelkast staan. De kokosmelk bevat onderop het kokoswater, bovenop de dikke crème. Let wel op dat je het blik niet schudt. Dat dikke gedeelte heb je straks nodig.
2. Schep voorzichtig het dikke deel uit het blik en doe het met een eetlepel agavesiroop in een kom. Mix met een staafmixer tot je een slagroom-achtige substantie hebt. Proef even en voeg eventueel nog extra zoet toe.

carrot cake muffins

Zonder de frosting zijn de muffins ook al heerlijk. Maar met die kokoscrème zijn ze een feestje op zich!

Tip: *Alternatief voor als je NU die frosting wil maken maar je hebt geen kokosmelk in huis of je bent vergeten ‘m koud te zetten: kokosyoghurt. Geeft dezelfde frisse touch aan je muffin!



9 thoughts on “Carrot cake muffins vegan en suikervrij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *