My kitchen stories

Digestive koekjes met pure chocolade

Digestive koekjes met pure chocolade

Er was een tijd dat ik digestive koekjes met pure chocolade per rol kon verslinden. Die combinatie van een basic koekje met een laagje chocolade erop: zo eenvoudig, maar o zo lekker. Na een paar experimenten kan ik zeggen dat ik de perfecte home made en vegan versie van de digestive koekjes heb gevonden! 

Ik wist dat deze copycat koekjes goed waren gelukt, toen ik ze allemaal achter elkaar wilde eten. De herinneringen aan de verslaving kwamen terug. Kijk, dat is goed!
Ze zijn knapperig, hartig en zoet en gaan perfect samen met een lekkere kop thee of koffie.

Als je geen zin hebt in chocolade, de ingrediënten niet in huis hebt of gewoon heel snel wat koekjes wilt hebben, kan je de chocoladelaag ook weglaten. Maar waarom zou je dat doen? Ik bedoel: chocolade op een koekje! Neem de tien minuten extra tijd en je zult me dankbaar zijn!

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 16 koekjes

100 gram havermout
100 gram volkoren speltmeel
20 gram amandelmeel (of 20 gram extra havermout)
30 gram kokossuiker
½ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
70 gram kokosolie*
3-5 eetlepels amandelmelk

De chocolade laag
15 gram kokosolie
15 gram cacaoboter (of vervang voor kokosolie)
2 eetlepels cacaopoeder
2 theelepels rijststroop (of ander zoetmiddel)

digestive koekjes

Wat moet je doen?

Verwarm je oven voor op 180 graden

1. Maal de havermout fijn in een keukenmachine.
2. Doe in een kom samen met het spelt en amandelmeel, bakpoeder, baking soda, zout en suiker.
3. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar.
4. Voeg de kokosolie toe en meng (met een keukenmachine of met de hand) tot er een kruimelig deeg ontstaat.
5. Doe de amandelmelk er lepel voor lepel bij. Kijk bij drie lepels of je al een deeg kunt vormen met je handen. Is het nog te droog, voeg dan nog een of twee eetlepels extra toe.
6. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 millimeter.
7. Snij er met een koekjessnijder ronde koekjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Je kunt ook de bovenkant van een glas of jampot gebruiken als je geen koekjessnijder hebt.
8. Bak de koekjes 12 – 15 minuten af of tot de randen bruin kleuren.
9. Terwijl je de koekjes af laat koelen op een rooster, maak je de chocolade.

De chocolade
10. Smelt de cacaoboter en kokosolie au bain-marie. Als deze helemaal gesmolten zijn, voeg je de cacaopoeder en rijststroop toe en roer goed door. Ik heb nog een snuf zout toegevoegd om de chocolade wat meer pit te geven.
11. Laat de chocolade iets afkoelen en bestrijk dan de koekjes met de chocolade.
12. Om de chocolade weer hard te laten worden, kun je het beste de koekjes eventjes in de koelkast zetten.

En dan nu: zet een kop thee, pak er je koekjes bij en probeer vooral om ze niet allemaal achter elkaar op te eten.
De koekjes kun je, vanwege de chocolade, het beste in de koelkast bewaren, maar ook buiten de koelkast blijven ze een aantal dagen goed.

Tip:
*Je kunt kokosolie ook vervangen door dezelfde hoeveelheid boter. Gebruik dan wel koude boter.

digestive koekjes

Laat je even weten als je de koekjes gaat maken? Ik ben benieuwd! 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *