My kitchen stories

Havermout crumble taartje met framboos en peer

Havermout crumble taartje met framboos en peer

Valentijnsdag. De winkels barsten van de I love you’s, hartjes en roze en rode cadeautjes. Daarom maak ik: een roze taartje! Ha ha. Nee, eerlijk gezegd is het puur toeval dat ik vandaag deze framboos-peer taartjes plaats. Ik vond nog frambozen in mijn vriezer en een overrijpe peer, een combinatie die me perfect leek voor een variatie op de appel crumble bites. Het experiment pakte zo goed uit, dat ik het recept met jullie wil delen. 

Maar mooi staan ze wel hoor, op je tafel vandaag! Ik heb vriendlief een taartje mee naar zijn werk gegeven vanochtend. Lekkere huismama en ik ben er trots op ☺

Mocht je in jouw vriezer nog aardbeien vinden, die werken natuurlijk ook prima! In plaats van een peer kun je ook appel gebruiken, meer frambozen toevoegen of ander fruit wat je nog in huis hebt. De gebakjes zijn makkelijk in te vriezen. Ik snijd er alvast stukjes van en vries het in kleine porties in. Dan heb je altijd taart op voorraad. Wie wil dat nu niet?

havermout crumble taartje met framboos en peer

Ingrediënten

Voor de crumble
1 ¼ cup (120 gram) havermout
1 cup (100 gram) havermeel
20 gram suiker
¼ theelepel zout
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel kaneel
½ cup (100 gram) gesmolten boter

Voor de compote
1 cup frambozen
1 peer
2 eetlepels suiker
1 eetlepel citroensap
1 theelepel arrowroot (of 2 theelepels maizena)

Wat moet je doen?

– Verwarm de oven voor op 175 graden –

1. Zet een bakvorm van 20×20 cm (of een andere vorm van gelijke inhoud) klaar en bedek met een stuk bakpapier.
2. Schil de peer en snijd in kleine en doe met de frambozen, suiker en citroensap in een pan. Laat ongeveer 10 minuten op zacht voor pruttelen tot de peer zachter is geworden.
3. Smelt de boter (eventueel in de voorverwarmende oven) en zet apart.
4. Maal een deel van de havermout (1 cup) fijn in een keukenmachine tot je een meel hebt.
5. Doe de ingrediënten voor de crumble (havermeel, havermout, bakpoeder, zout, kaneel en suiker) in een kom en meng alles door elkaar.
6. Roer de gesmolten boter erdoor en mix tot je een min of meer samenhangend geheel hebt.
8. Verdeel iets meer dan de helft van het havermout mengsel over de bodem van je bakvorm en druk aan met een lepel.
9. Zet de bodem 10 minuten in de oven en laat 10 minuten afkoelen. In de tussentijd ga je verder met de compote.
10. Als het goed is zijn je peer en frambozen nu zacht geworden. Meng de theelepel arrowroot erdoor en warm nog een paar minuten door.
11. Schep de compote op de bodem en tot slot het overige deel havermout.
12. Zet nog eens 20 – 25 minuten in de oven.

Havermout crumble taartje met framboos en peer

Laat de taart afkoelen in de vorm en zet het daarna een paar uur in de koelkast, dat maakt het in stukken snijden een heel stuk makkelijker.

Fijne valentijnsdag!



2 thoughts on “Havermout crumble taartje met framboos en peer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *