My kitchen stories

Mezelf vergelijken met andere vrouwen

Mezelf vergelijken met andere vrouwen

Vrouwen zijn er goed in om zichzelf met andere vrouwen te vergelijken. En jaloers te zijn op hen. Op hun haar, langere benen, dunnere buik, leuke partner, succesvol bedrijf. Ik kan nog wel honderd meer redenen bedenken. Het heeft me heel wat jaren gekost, 28 om precies te zijn, voordat ik van een andere vrouw kan zeggen dat ik haar bewonder. 

Ja, ik was jaloers op andere meiden en vrouwen. Ze hadden dunnere benen, langer haar, konden make-up aanbrengen tot in perfectie en wisten ook nog de mannen voor zich te winnen. Het is ook gewoon niet eerlijk, dacht ik. Zij wel en ik niet. Man, wat heb ik een tijd verspild met al die gedachtes. Waar was ik in dit geheel? Wat was er dan wat ik zelf kon? Waar ik in uitblonk? Om maar meteen even duidelijk te zijn: die momenten heb ik nog steeds. Maar er is wat veranderd.
Toen ik er over nadacht, besefte ik dat ik vrouwen niet echt oprecht bewonderde. In ieder geval niet zonder iets van die jaloezie te voelen. En dat is zonde.

Inspirerende vrouwen

Op Naoki stelde Sophie ooit een lijstje samen met vrouwen die haar inspireerden. Om hoe grappig ze waren, hoe goed ze voor zichzelf en dieren opkwamen en hoe ze een eigen bedrijf runden. Wauw, dacht ik. Ik kreeg ineens bewondering voor haar, de manier waarop zij naar andere vrouwen kon kijken. Dat opende mijn ogen. Wat voelde ik me een sukkel. Ik had dat namelijk nog nooit gezegd. Doodeng vond ik het ook.
Het is zo makkelijk om alleen maar anderen te benijden. Dan hoef je niet naar jezelf te kijken. Conclusie van dit alles: ik was dus gewoon onzeker over mezelf. Ik was onzeker over mijn huid. Had geen idee hoe anderen naar mij keken, maar ik zag zeker nog wel wat dingen aan mijn lichaam die ik zou willen veranderen. Ik had geen fantastische baan en zicht op een carrière. Deed geen ingewikkelde opleiding. Had geen relatie. Dus al die dingen zag ik in anderen wel. Om daarbij te vergeten wat ik zelf wel had. En kon. Ik was mezelf continu aan het vergelijken met anderen. Ik hoef vast niet te vertellen dat ik er zelf minder positief uit kwam dan de ander.

Niemand is perfect

Meiden kunnen zo gemeen zijn. Maar kunnen we elkaar niet beter gewoon steunen? De video’s van The What’s underneath project lieten mij zien wat ik op dat moment nodig had. In hun video’s laten zij zien dat elke vrouw een verhaal heeft, hoe perfect ze er voor jou ook uit kan zien. Elke vrouw heeft haar worstelingen. Onzekerheden. Niemand is perfect en dat is helemaal niet erg. We zijn allemaal anders. Uniek. En het wordt onderhand eens tijd dat je dat in gaat zien, Inge, sprak ik mezelf toe na het zien van de filmpjes.

Van jaloezie naar haat

Ik kan nu andere vrouwen bewonderen om wat ze doen, waar ze voor staan en waar ze goed in zijn. En dat heeft niks met jaloezie te maken. Vreselijk vind ik het als er op blogs, artikelen of video’s jaloerse negatieve of haat-comments verschijnen. “Je bent lelijk.” Echt, is dat nou nodig? We moeten andere vrouwen steunen! Ik wil hier geen feministische beweging oproepen, maar wat meer openlijk elkaar steunen zou helemaal niet verkeerd zijn. We gaan elkaar toch niet in de weg zitten, er is genoeg ruimte om ieders kwaliteiten te laten shinen.

Ik heb een workshop gevolgd bij Merel van De Groene Meisjes, omdat ik haar het succes gun. En bij Debby, omdat ik het zo’n tof idee vond.
Natuurlijk benijd ik nog wel eens iemand met een vlekkeloze huid. Zijn sommige instagram accounts er goed in om me aan het twijfelen te brengen over mijn eigen fitheid. Maar ik kan óók zien wanneer een compliment op zijn plaats is. En weet je hoe fijn het voelde toen ik hardop kon zeggen: ik bewonder haar. Zij is echt goed.
Als ik iemand anders toejuich, doet dat niks met mijn eigen kwaliteiten. Die zijn er dan nog steeds. En misschien worden die juist wel meer zichtbaar.

Nu ben ik wel benieuwd: wie bewonder jij? Of heb je moeite met het geven van een compliment? 5 thoughts on “Mezelf vergelijken met andere vrouwen”

  • Mooi geschreven en goed bezig met je complimenten! Ik probeer inderdaad steeds meer vrouwen te steunen in plaats van te zien als concurrenten, want uiteindelijk zijn we allemaal zusters van elkaar die proberen zo goed mogelijk te leven. Het leven is al uitdagend genoeg zonder al die kritiek en concurrentie.

  • Mooi geschreven. Dit doet me een beetje denken aan hoe ik met vrouwen omga tijdens uitgaan. Als ik ze met mijn dronken kop tegenkom op de wc dan kan ik de allerbeste vriendinnen worden en heerlijk kletsen. Maar als ik ze nuchter een vrouw tegenkom dan is de situatie zo anders! In onze nuchtere staat kijken we er heel anders tegenaan. Alsof alle vrouwen het tegen elkaar op moeten nemen, hoe idioot. Ik probeer nu ook positiever en vriendelijker tegen elke vrouw te zijn. We moeten elkaar inderdaad supporten 🙂 Ik ben voor de feministische beweging haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *