My kitchen stories

Speculaascake met walnoten

Speculaascake met walnoten

Deze speculaascake brengt je alvast in december-sferen. Het is er een uit de categorie van kruidnoten en speculaas, maar dan een stuk gezonder. Heerlijk bij een kop thee, warme chocolademelk of chai latte. 

Onlangs herontdekte ik de vegan blog Vegan Richa, waarop dit recept is geïnspireerd. Zij maakte in gembercake, ik vond eentje met speculaaskruiden wel toepasselijk voor deze tijd van het jaar! De cake is vegan, bevat weinig suiker en olie. Perfect om zonder zorgen nog een extra plakje van te eten.
Je kunt voor de cake kant en klare speculaaskruiden gebruiken. Maar omdat ik die niet in huis had, maakte ik een eigen kruidenmix van kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel. Laat je niet afschrikken door de lange lijst van ingrediënten. Het zijn voornamelijk de kruiden ;-).

Speculaascake met walnoten | Ingelogd

Wat heb je nodig?

1 cup speltmeel (of een andere meelsoort)
1 cup speltbloem (OF 2 cups bloem in totaal)
1,5 theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
2 theelepels speculaas/ koekkruiden OF onderstaande kruiden
1 theelepel kaneel
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kruidnagel
¼ theelepel witte peper (optioneel)

2 eetlepels gemalen lijnzaad of chiazaad
5 eetlepels water
1 cup amandelmelk
1/3 cup kokossuiker
2 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels gesmolten kokosolie
2 theelepels vanille extract
¼ theelepel zout

Add ins:
Walnoten in stukjes
Chocolate chips

Speculaascake met walnoten | Ingelogd

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden

1. Mix de droge ingrediënten in een grote kom.
2. In een andere kom mix je het gemalen lijnzaad of chiazaad met het water en laat het een paar minuten staan.
3. Voeg de rest van de natte ingrediënten toe en mix tot alles goed is gemengd.
4. Doe het natte mengsel bij het droge en roer voorzichtig door elkaar met een spatel. Pas op dat je het niet te veel mengt, anders rijst de cake niet voldoende.
5. Voeg stukjes walnoot en chocolate chips naar smaak toe.
6. Schep het deeg in een ingevet of met bakpapier bekleed cakeblik en bak de cake in ongeveer 30 minuten af in de oven.
7. Controleer na 30 minuten of de cake klaar is: steek een prikker in het midden van de cake. Hij is klaar wanneer de prikker er droog uit komt.
8. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en laat hem daarna verder afkoelen op een rek.

Je huis heeft zich inmiddels gevuld met de geur van deze kruidige cake. Ik zeg: kop thee erbij en niks meer aan doen!



2 thoughts on “Speculaascake met walnoten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *