My kitchen stories

Vegan apple crumble

Vegan apple crumble

Vegan apple crumble. Dat is echt de ultieme comfort food. Heerlijk als warm dessert. Of als ontbijt. Of tussendoor. Zoek gewoon een reden om het te maken, want dit wil je. Warme, zoete appels met een kruimel havermout toplaag. De smaken komen aardig in de buurt van een appeltaart. En dat is altijd goed, als je het mij vraagt. Appeltaart als ontbijt klinkt nu ineens niet zo gek meer.

Het heeft even geduurd voordat dit recept helemaal naar mijn wens was. Omdat er in de meeste apple crumble boter zit, had ik het al in geen tijden gemaakt. En dat terwijl het zo makkelijk te maken en ontzettend lekker is. Ik verving de boter door kokosolie en daarmee werd mijn apple crumble ineens ook een stuk gezonder.

vegan apple crumble2

Wat heb je nodig?

Voor 6 personen (een kleine ovenschaal)

De appelvulling
4 appels
1 theelepel kaneel
1 eetlepel maizena/ arrowroot en een scheutje water
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel kokossuiker

De crumble laag
½ cup (80 gram) havervlokken of havermout
½ cup meel (ik gebruikte speltmeel)
3 eetlepels kokossuiker
1 theelepel kaneel
snufje zout
1/3 cup kokosolie
extra: gehakte amandelen, hazelnoten of walnoten voor de extra bite

Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
3. Meng de kaneel, rozijnen, citroensap, suiker en maizena door de appels.
4. Verdeel de appelstukjes over je ovenschaal.
5. Mix de ingrediënten voor de crumble laag door elkaar met als laatste de gesmolten kokosolie. Zorg dat alles goed is bedekt met de olie. Als het nog te droog is, voeg dan nog wat kokosolie toe.
6. Schep het crumble mengsel over de appels en zet 45 minuten in de oven.
7. De appel crumble is goed wanneer de appels pruttelen en de toplaag goudbruin en knapperig is.

Je kan de apple crumble in een grote ovenschaal serveren, maar ook leuk is het om er eenpersoonsporties van te maken. Zo’n kommetje helemaal voor jezelf hebben is pas echt een traktatie! Doe er eens een schepje ijs bij, ook heel erg lekker!

Je kunt het ook makkelijk in de koelkast bewaren voor de volgende dag. Eet je het de ene dag als toetje, de volgende dag als ontbijt.



4 thoughts on “Vegan apple crumble”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *